Olika bloggämnen

Hästbloggar

Tycker du både om hästar och att blogga är det en mycket bra kombination. Ridsport är Sveriges största tjejsport och det är många, både killar och tjejer, som letar efter bra bloggar att följa; både utifrån ridsport, men också nya produkter och horsemanship. Du ska i denna artikel få tips på hur du kan starta en välläst hästblogg.

Nischa bloggen

Hästar är ett jättestort ämne. Om du skriver om allt, så krävs det nästan att du skriver lika mycket som en tjock bok för att få läsare. För att få läsare att följa dig måste de både komma ihåg dig och tycka att de fick något när de besökte din sida; ofta är det kunskap, erfarenheter och tips på bra produkter att köpa som gör att vi kommer tillbaka till en blogg. Tänk igenom vad du är duktig på och vad du tycker är intressant och fokusera på det. Är du en skicklig ryttare kan du skriva om hur man kan utvecklas som ryttare och skapa minilektioner genom text, foton och film. Ett annat tips är att skriva om bra produkter som kan vara till hjälp för hästägare. Om du skriver om hur man ska rida en häst med känslig mun, kan du också rekommendera bra produkter som bett från Bombers, som både är handgjorda och anatomiska – det bästa för hästen. Du kan också skriva om olika slags sadlar och berätta om skillnader mellan dem.

Vad är bra innehåll?

Oavsett vilken nische som du väljer på din blogg, så måste du tänka igenom hur du bloggar och vad du bloggar om för att den ska bli intressant för dina läsare. Om du bloggar om ridsport eller travsport måste du följa med i utvecklingen, försöka att åka till några stora evenemang ett par gånger per år och skriva om tävlingarna på ett personligt sätt eller utifrån den synvinkel som du har beslutat dig för. Du måste också följa via nätet och tidningar nästa tävling, vilka som deltar, citera kända ryttare och kuskar. Alltså, vara uppdaterad och gärna lägga ut mycket och ofta.

Om du beslutar dig för att ge ridkunskap är det klokt att tänka igenom upplägget från första stund. Det är lätt att skapa en 30 minuter lång ridlektion första gången, men en varje vecka? Gör inte dina läsare besvikna genom att försöka göra för mycket i början och sedan inte orka med. Skapa kvalitativt innehåll, men tänkt igenom så att du håller dig på en nivå så att du kan komma med nytt material varje vecka. Om du lägger ut en fem minuter lång film varje vecka, då kommer läsarna till slut att kolla din blogg regelbundet för att få mer kunskap.

Om din blogg ska bli levande måste du skapa relationer med dina läsare. Be dem kommentera och svara på kommentarerna. Ta reda på vad dina läsare vill ha mer kunskap om, t.ex. hur de ska träna kort galopp eller perfekta skänkelvikningar, och skriv, fotografera och gör filmer kring de ämnena. Då kommer du lyckas med sin blogg!

bard