Olika bloggämnen

Få läsare till din blogg

Om du ska start en blogg vill du självklart också få många besökare. Idag är det många som bloggar, vloggar och förmedlar sig via sociala medier och det kan vara svårt att nå ut. Du ska nu få tips på hur du ska få besökare till din nystartade blogg.

Det tar tid

För det första, oavsett vad du skriver om, så måste du inse att det kommer att ta tid. Det är bara kändisar som kan starta en blogg och inom en månad få flera tusen läsare. För de flesta av oss kräver det flera månaders arbete – men det går! Det är många bloggare som genom hårt arbete fått en stor blogg som de rent av kan få inkomst från. Men det finns inga genvägar, inte ens på internet.

Förutom att det tar tid så behöver du också ständigt komma ut med nytt material. Det innebär att du kan behöva skriva längre artiklar som ingen, eller bara familj och vänner, läser under en längre tid. Om du inte kommer ut med nytt material kommer inte sökmotorerna, som Google, anse att du är relevant och du kommer inte att rankas högt.

Bloggämne

Om du skapar en allmän blogg som handlar om allt från hur man ska köpa en hund, till hur man städer bakom badkaret, så kommer du troligtvis inte att få så många besökare. En blogg behöver handla om ett särskilt ämne. Om du bloggar om smink, möbelrenovering, städtips eller hundraser, då kommer intresserade personer återkomma till din sida.

Hur många besökare som du får beror på ditt bloggämne. Om du bloggar om Järfällas historia, så kan du mycket väl få både besökare och återkommande läsare ganska snabbt, men då det är ett mindre ämne så kommer det vara svårt att bygga en blogg med 20 000 återkommande besökare. Om du däremot bloggar om att bo i Järfälla, skriver om aktuella händelser och kommer med goda tips som bra flyttstädning Järfälla, så får du en blogg som kan intressera många, samtidigt som bloggämnet – Järfälla – är ganska smalt.

Bloggnamn

För att både besökare och sökmotorer ska hitta till din sida – vilket är nödvändigt för att du ska få läsare – bör du ha ett bra namn. Om du är riktigt seriös med din blogg bör du skaffa eget domännamn och hosting. Eget domännamn och hosting kan låta som grekiska för bloggnovisen, med det är egentligen mycket enkelt: sök efter webbhotell, så får du lätt hjälp med allt! Det kostar dig ett par hundralappar per år, men det är en billig investering.

Om du ska blogga om resor, så bör du ha något med resor i namnet, och det gäller alla ämnen. Du behöver inte skriva läsaren på näsan vad det handlar om, utan kan använda lite fantasi, men om du ska blogga om bra resetips i Stockholm, så blir det svårt för både sökmotorer och besökare att hitta dig om du heter klarastips.xx – det berättar inte vad du bloggar om. Då är det bättre om du heter storstadspärlor.xx eller stock&holm.xx.

bard