Starta en blogg

Dags att börja blogga?

Du har bestämt dig för att starta upp en blogg. Kul! Att blogga är både roligt och spännande och kan faktiskt generera i en del pengar om bloggen blir riktigt bra. Att starta upp en blogg är oftast väldigt enkelt och man behöver inga tidigare kunskaper för att komma igång. Det finns dock några saker som kan vara bra att fundera över innan man sätter igång. I denna text kommer vi att gå igenom de viktigaste punkterna.

  • Det första man bör fundera över är vart bloggen i fråga ska ligga någonstans. Många väljer att använda sig av en gratis plattform i form av en bloggportal, medan andra vill satsa på ett webbhotell, vilket fungerar som en egen hemsida. Precis som med allt annat finns det både för- och nackdelar med båda alternativen. Fördelen med ett eget webbhotell är att du kan byta design hur ofta du vill, får bestämma helt över innehållet och du äger domännamnet. En nackdel är att det dessvärre kostar en del pengar. Fördelen med bloggportalen är naturligtvis att det är helt gratis och det är lättare för människor att hitta till din blogg. Däremot får du inte alltid bestämma vad bloggen ska innehålla och utrymmet kan även vara begränsat.
  • Välj ett ämne som du tycker om och som du har passion för. Då blir det roligare och mycket enklare att blogga. Dessutom brukar de bloggar som är nischade få större trafik och det är lättare för bloggen att växa sig stor. Du väljer själv om du vill skriva om din vardag som förälder eller om du vill uppdatera om det senaste modet från catwalken.
  • Att uppdatera bloggen ofta är viktigt för att behålla sina läsare. Ibland räcker tiden kanske inte till och då kan man skriva flera inlägg på en och samma da, för att sedan välja ut vilka datum och tider som inläggen ska publiceras. Titta på när din blogg har som mest trafik och publicera innehållen på dessa tider.
  • Det finns två sidor som alla människor bör ha på sin blogg, oavsett vad man skriver om. Det ena är en ”om mig”-sida och det andra bör vara en sida där läsare kan komma i kontakt med dig. Anledningen till att man ska ha en sida som beskriver en själv är för att läsare kan knyta samman till en blogg bättre om de ”känner” personen bakom bloggen. Man behöver inte vara alldeles för detaljerad med sina personliga problem eller sin civilstatus om så inte önskas, men man bör berätta åtminstone något kul om sig själv. Kontakt-sidan ska finnas på plats så att dina läsare kan kontakta dig med frågor, önskemål på inlägg eller för företag som kanske kan bli eventuella samarbetspartners.
bard